سس سویا یک لیتری (در انگلیسی آمریکایی به سادگی سویا و در انگلیسی بریتانیایی سس سویا نیز نامیده میشود) یک چاشنی مایع با منشأ چینی است که به طور سنتی از خمیر تخمیر شده دانههای سویا، دانه برشته شده.
آب نمک و Aspergillus oryzae یا Aspergillus تهیه میشود. قالب های sojae در نظر گرفته می شود که حاوی طعم قوی اومامی است.
سس سویا به شکل کنونی آن حدود 2200 سال پیش در زمان سلسله هان غربی در چین باستان ایجاد شد و در سراسر آسیای شرقی و جنوب شرقی گسترش یافته است.
جایی که در پخت و پز استفاده می شود. یک چاشنی سس سویا را می توان مستقیماً به غذا اضافه کرد، و به عنوان طعم دهنده یا طعم دهنده نمک در آشپزی استفاده می شود.
اغلب با برنج، رشته فرنگی و سوشی یا ساشیمی خورده می شود، یا می توان آن را با واسابی آسیاب شده برای غوطه وری مخلوط کرد.
بطری های سس سویا برای چاشنی های نمکی غذاهای مختلف روی میز رستوران ها در بسیاری از کشورها رایج است.
سس سویا را می توان در دمای اتاق نگهداری کرد سس سویا تقریباً به اندازه خمیر سویا قدیمی در نظر گرفته می شود نوعی خمیر تخمیر شده که از دانه های سویا به دست می آید.
که در زمان سلسله هان غربی ظاهر شده بود. (206 قبل از میلاد تا 220 پس از میلاد) و در لغزش های بامبو یافت شده در سایت باستان شناسی Mawangdui ذکر شده است.
چندین پیش ساز سس سویا وجود دارد که محصولات مرتبط با خمیر سویا هستند. از جمله اولین آنها، کینگ جیانگ است که در سال 40 پس از میلاد ظاهر شد و در Simin Yueling ذکر شده است.
دیگران جیانگکینگ، چیژی و چیکینگ هستند که در Qimin Yaoshu در سال 540 پس از میلاد ثبت شدهاند.
در زمان سلسله سونگ (960-1279 پس از میلاد)، اصطلاح سس سویا به نام پذیرفته شده برای چاشنی مایع تبدیل شده بود.